Klasické způsoby zpracování hub trochu jinak

Letošní sezóna je ve znamení hub. Houby rostou na každé mezi, sociální sítě se hemží fotkami košíků a košů s nasbíranými poklady. Češi jsou vyhlášení houbaři. Někdo sbírá pouze osvědčené druhy, ostřílení mykologové mají v košíku i takové kousky, které běžný houbař přejde bez povšimnutí. Doma pak nastává velké čištění a zpracovávání. Klasickou úpravou hub je sušení či zaváření.

Houby rostou v tomto počasí opravdu na každém kroku (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Sušené houby

Houby lze zpracovat mnoha způsoby. Klasické sušení netřeba představovat. Nebo ano?
Houba je usušená, pokud se láme a křupe. K sušení lze využít elektrické sušičky, trouby či sušení na vzduchu na sítech. Méně známé je sušení v soli. Houby nakrájíte, vložíte třeba do hlubokého cedníku a posypete solí v poměru 1 díl soli na 4 díly hub. Houby pustí díky soli vodu, ta odteče a houby jsou za pár dní suché.

Sušení hub na sítu
Houby lze sušit na sítu nakrájené na slabé plátky (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Houbové koření

Houbové koření si vyrobíte ze sušených hub, soli a pepře. Vše rozemelete na prášek a používáte do polévek či omáček. Také houbový olej můžete využít pro další vaření. Do olivového oleje vložíte sušené houby, můžete přidat další koření a necháte stát ve tmě. Za pár dní máte výborné dochucovadlo.

Hřib borový
Každý sbírá své oblíbené druhy hub - klasické podborováky, hřiby, kozáky nebo třeba křemenáče (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Houbové škvarky

Z hub si můžete vyrobit chutné škvarečky. Nakrájejte houby na větší kusy a nechte pomalu škvařit na vepřovém sádle. Výsledkem mají být křupavé a do zlatova upečené škvarky. Nakonec přidejte sůl a pepř, promíchejte, nalijte do čistých sklenic i se sádlem, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Mažte na chléb, sypejte čerstvou cibulí.

Publikováno: 22. 10. 2019

Jsme členy mediální skupiny Prima